ghjgjghj

Spyware – skrivena opasnost

Krađa podataka, lozinki, brojeva kreditnih kartica, iskačuće reklame. Sve  navedeno predstavlja opasnosti koje vrebaju, a za koje je odgovoran spyware.

U ovom tekstu objasnićemo šta je spyware, kako dolazi do zaraze spyware-om kao i kako možemo da se zaštitimo od ove pretnje.

Šta je spyware?

Spyware spada u kategoriju malicioznih softvera koji preuzima kontrolu nad računarom bez dozvole vlasnika računara i prikuplja podatke, koji se kasnije koriste za manje opasne aktivnosti kao što su prikazivanje ciljanih reklama, ali i za druge mnogo opasnije aktivnosti kao što je krađa novca sa računa korisnika. Takođe dešava se da spyware menja postavke samog računara ili browser-a, npr.   često se dešava da spyware promeni početnu stanu u browser-u. Isto tako pojedine vrste spyware-a mogu isključiti antivirus i firewall, i na taj način dodatno oslabiti zaštitu računara, što može dovesti do zaraze i drugim vrstama malicioznog softvera.

Karakteriše ga to da se ne razmnožava, a to je ujedno i njegova najveća razlika u odnosu na viruse i crve.

špijunski softver

Kako dolazi do zaraze?

Do zaraze ovom vrstom malicioznog softvera najčešće dolazi pri poseti sajtova sa iligalnim ili pornografskim sadržajem. Takvi sajtovi često sadrže maliciozni kod i koriste sigurnosne propuste u web čitaču kako bi instalirali spyware na vašem računaru.

Drugi način da zarazite računar spayware-om je preuzimanje softvera sa neproverenih sajtova. Iako sam softver koji preuzmete normalno radi, pored tog softvera automatski se instalira i spyware.

Takođe jedan od poznatijih načina instalacije spyware-a je pomoću trojanskog konja. Ideja na kojoj se zasniva trojanski konj je predstavljanje nečega što je opasno kao nešto što je  korisno.

Takođe, postoje i drugi načini da zaraite računar spyware-om kao:

  • Otvaranje neželjene pošte SPAM i klikom na link ili prilog koji se nalazi u mail-u
  • Klik na POP UP reklame

Pored navedenih slučajeva postoje situacije kada se spyware namerno instalira od strane vlasnika  računara sa namerom da se prati rad korisnika. Ovo je posebno izraženo kod kompanija čiji vlasnici žele da imaju uvid u svaki korak njihovih radnika.

Kako očistiti računar od spyware-a?

Iako postoje alati i antivirusi koji uklanjaju spyware i druge vrste malicioznog softvera, uvek je najbolje reinstalirati operativni sistem, ali tako da obrišete sve particije na hard disku, a ne samo onu na kojoj se nalazi sistem.

Kako izbeći spyware?

Kako bi izbegli mogućnost da zarazite računar spyware-om pre svega morate da instalirate pouzdano antivirusno rešenje. To je osnova i preduslov da biste minimizirali mogućnost inficiranja spyware-om.

Sledeći koriaci su takođe neophodni:

  • Podesite računar da nove softvere može da instalira samo osoba koja ima administratorska prava
  • Softver uvek preuzimajte sa sajta proizvođača

Kako prepoznati da je računar zaražen spyware-om?

Ukoliko je vaš računar zaražen spyware-om neki od simptoma mogu biti:

  • Umanjenje performanis računara (računar radi sporije)
  • Problemi u radu sa pojedinim aplikacijama
  • POP UP reklame (adware) – Treba napomenuti da se neki adware programi legitimno instaliraju i služe kao kompenzacija proizvođaču softvera za neplaćenu licencu.

Zaključak:

Spyware je jedana od najrasprostranjenijih pretnji u sajber prostoru, a meta su najčešće podaci korisnika koji kasnije mogu da se prodaju ili da posluže za druge kriminalne radnje. Zbog toga je neophodno ovu pretnju shvatiti ozbiljno i preduzeti sve što je u našoj moći da ga sprečimo. Možete početi od instaliranja pouzdanog bespatnog antivirusnog softvera koji možete preuzeti sa ovog linka.

Share this:
Facebook Twitter Linkedin

This Post Has 0 Comments

Leave A Reply