ghjgjghj

5 korisnih prečica u Excel-u

Bez obzira u kojoj industriji radite verovatno provodite mnogo vremena radeći u Office alatima, naročito Excel-u. U nastavku vam predstavljam 5 korisnih prečica u Excel-u koje će vam ubrzati rad.

Dodavanje valute:

Ukoliko želite da određenom opsegu ćelija dodate valutu to možette uraditi putem prečince ctrli+shift+$. Samo obeležite ceo opseg I pritisnite istovremeno ctrli+shift+$.

dodavanje valute u excelu pomoću preočice

 U zavisnosti od regionalnih podešavanja vašeg računara Excel će automatski dodeliti skraćenicu neke valute. Pored toga svi negativni iznosi će biti prikazani crvenom bojom.

Automatsko proširivanje cele tabele:

ALT + H + O + I – Ova prečica omogućiće vam da sve kolone proširite onoliko koliko je portebno da bi se video ceo tekst.

Obeležite celu tabelu , potom pritisnite ALT+H, zatim nastavite da držite ALT, pritisnite O pa zatim I. Tekst iz svih kolona sada je vidljiv u potpunosti.

proširivanje tabele pomoću prečice

Dodavanje današnjeg datuma:

Da ne biste morali da unosite datum ručno jednostavno možete iskoristiti prečicu tako sto ćete istovremeno pritisnuti CTRL i ; .

dodavanje današnjeg datuma

Ukoliko želite da napravite niz datuma ponovićete isti postupak, s tim što ćete uneti samo jedan datum, a zatim kursor miša postaviti na donji desni ugao ćelije sa datumom i dva puta kliknuti. Niz datuma će se automatski kreirati.

lista datuma

Uokvirite željenu table:

Ukoliko želite da uokvirite tablu to možete postići tako što ćete obeležiti tabelu a zati pritisnuti CTRL + SHIFT + &

postavljanje okvira tabele

Saberite celu tabelu u dva koraka:

Kliknite na bilo koje polje u okviru tabele i pritisnite CTRL + A  kako bi obeležili celu tabelu. Zatim pritisnite ALT + SHIFT + 0 i svi podaci u tabeli automatski ce se sabrati.

 

prečica za sabiranje tabele

Share this:
Facebook Twitter Linkedin

This Post Has 0 Comments

Leave A Reply