ghjgjghj

Šta je Office 365?

Sta-je-Office-365_1

Kao što smo rekli Office 365 se bazira na CLOUD tehnologiji. Šta to znači? Tehnologija u oblaku podrazumeva da se sve operacije dešavaju negde u “etru”. Zamislite da je vaš računar ili drugi uređaj na kome radite samo ekran, a da se sve operacije koje vi obavljate, umesto na vašem uređaju dešavaju negde napolju, na jednom jedinstvenom računaru ka kome samo vi imate pristup sa svakog uređaja koji koristite, sa bilo kog mesta na planeti i u svakom momentu. Kako se to odnosi na rad u Office okruženju? Sve ono što ste do sada radili isključivo na jednom uređaju i snimali na njega, pa zatim slali mejlom saradnicima, prebacivali na USB drajv ili optičke nosače, sve to više ne morate, jer vam je sa Office-om 365 sav vaš rad sada dostupan sa svakog mesta, sa svakog uređaja koji koristite i uvek poslednja verzija nekog dokumenta na kome ste radili.

Zbog čega Office 365, a ne standardni Office?

Verovatno je ovo najčešće pitanje koje nam korisnici postavljaju. Istina je da su Office aplikacije (Word, Excel, Outlook…) koje sada koristite identične onim Office aplikacijama koje biste koristili kroz Office 365. Ali ono što Office 365 čini boljim i korisnijim je njegova dodatna funkcionalnost kojom se pretvara u ozbiljan poslovni alat koji je do skoro bio rezervisan za velike korporacije koje su investirale desetine hiljada evra u opremu, a sve je to sada dostupno kroz Office 365 bez ijednog dodatnog dinara investicije. Primera radi, da biste mogli da sinhronizujete kalendar i usklađujete sastanke i obaveze sa saradnicima koristeći standardnu desktop aplikaciju Outlook-a bilo je potrebno da investirate u Exchange server, sada je to sve objedinjeno u Office-u 365 i nema potrebe za bilo kakvim dodatnim troškovima.

Kako Office 365 štedi novac?

Osim klišeisane fraze da je vreme novac i da pošto nešto štedi vreme, štedi i novac, Office 365 na nekoliko načina zaista štedi novac na neposredan način. Kako?
Ovako:
1. Nema skupog licenciranja koje zahteva inicijalnu investiciju u softver, već se za korišćenje Office-a 365 plaća pretplata i to na godišnjem nivou i to isključivo prema broju korisnika koji softver koriste.
2. Nema investicije u opremu koja omogućava korišćenje naprednih servisa poput Exchange-a, bekapa podataka, servisa za skladištenje podataka… Jer je sve to već uračunato u uslugu Office-a 365.
3. Nema dodatnih troškova oko plaćanja nadogradnje sa stare verzije na aktuelnu, jer se kroz Office 365 uvek koristi najnovija verzija.
4. Računari, pametni telefoni ili tableti koje koristite za pristup Office 365 aplikacijama ne moraju da budu vrhunskih karakteristika, dovoljan vam je samo pristup internetu da biste radili.
5. Jedan korisnik može instalirati svoj Office 365 nalog na pet različitih uređaja (PC, Mac, pametni telefon, tablet…), tako da sa jednim plaćanjem koristi sve svoje uređaje.

Gde se podaci nalaze?

Vaši podaci su i dalje vaši, samo se ne nalaze u vašem računaru već se nalaze na serverima Microsoft-a koji se za korisnike iz Srbije nalaze u Irskoj i Holandiji. Osim ovih lokacija, iz sigurnosnih razloga podaci se istovremeno repliciraju na nekoliko lokacija u svetu, kako bi obezbedili sigurnost podataka u slučaju fizičkog uništenja bilo kog od data centara.

Koliko su podaci sigurni?

Da bi obezbedio maksimalnu sigurnost podataka Microsoft je obezbedio sledeće preduslove:
Data centri su pod fizičko-tehničkim obezbeđenjem 24 časa.
Zaposleni koji pristupaju serverima prolaze kroz višestruku autentifikaciju, uključujući i biometrijsko skeniranje.
Svi podaci su šifrirani, kako u stanju mirovanja, tako i u procesu kretanja između vas i servera na kojima se podaci čuvaju.
Korisnici i administratori Office 365 naloga prolaze kroz dvostepenu autentifikaciju.
Sistem za upravljanje korisničkim pravima pristupa obezbeđuje da se mogu deifinisati prava pristupa do nivoa datoteka (foldera).
Vaši podaci su uvek vaši i možete ih uzeti kada god poželite.